Tips voor het vermijden van plastic

Per jaar beland er ongeveer acht miljoen ton plastic in het water waarvan 94% op de bodem terecht komt. Zorgwekkend is dat dit aantal maar blijft stijgen. Wij van Houd je BAG wouden een deel van dit probleem aanpakken door een duurzame biologisch katoenen tas aan te bieden als alternatief voor de milieuvervuilende plastic tasjes. Maar buiten het vermijden van plastic tasjes zijn er natuurlijk nog veel meer acties die je zelf kunt ondernemen om minder plastic te gebruiken. Omdat dit niet altijd even makkelijk is hebben we een aantal tips/ideeën voor je op een rijtje gezet.

 1. Neem je eigen waterfles mee

Schaf een herbruikbare drinkfles aan van bijvoorbeeld glas als vervanger voor de plastic wegwerpflesjes. Op deze manier heb je altijd een fles mee die je kunt nemen en hoef je niet steeds weer een plastic flesje te kopen. 

 • Afval scheiden

Door je afval te scheiden kunnen veel producten gerecycled worden. Afval kan in verschillende categorieën gescheiden worden namelijk: 

 • GFT —> groente, fruit en tuinafval
 • Papier
 • Glas
 • Kleding
 • Plastic
 • Restafval

Om afval scheiden makkelijk te maken kun je bijvoorbeeld een prullenbak aanschaffen met verschillende vakken of deze zelf maken door de soorten afval in verschillende bakken te doen. 

 • Microplastic

In veel verzorgingsproducten zitten kleine deeltjes plastic verwerkt. Deze kunnen bijvoorbeeld voor komen in shampoo, scrub en zonnebrand. Deze deeltjes plastic zijn niet met het blote oog zichtbaar en komen via bijvoorbeeld het doucheputje in het riool terecht. Om het gebruiken van producten met microplastic te voorkomen kun je je producten checken op deze site:

http://www.beatthemicrobead.org/product-lists/

 • Winkel lokaal

Probeer eens lokaal boodschappen te doen. Bij lokale bedrijven en boerderijen krijg je je producten vaak zonder plastic verpakkingen mee. Je kunt bij lokale bedrijven natuurlijk niet al je boodschappen doen, wel kun je proberen om in de supermarkt rekening te houden met de verpakking van de artikelen die je koopt en de hoeveelheid plastic die deze bevat. 

 • Vervangers voor wegwerpplastic

Een andere manier voor het minder verbruiken van plastic is het zoeken naar alternatieven. Zo worden veel wegwerpproducten die normaal van plastic worden gemaakt nu bijvoorbeeld van bamboe gemaakt. Zo bestaan er rietjes, tandenborstels en wattenstaafjes gemaakt van bamboe

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.